Happy art by Vibeke Lillefjære

HANDLER: – Jeg er opptatt av å støtte lokale kunstnere, og mener vi trenger mangfoldet, sier Skiens ordfører Hedda Foss Five, ved ett av maleriene signert Lillefjære.foto: privat

Massiv støtte til utskjelt kunstner

Vibeke Lillefjære har fått massiv støtte etter artikkelen i lørdagens TA. Leder i Norske billedkunstnere (NBK), Hilde Tørdal, mener det må være rom for mangfold.

Anne Lill Wenneck AasE-post

Publisert 17.03.2015 kl. 09:28 Oppdatert 17.03.2015 kl. 16:11 

Profesjonelle og amatører har gjerne forskjellig målgruppe, og lever fint side ved side, mener Hilde Tørdal.foto: privat

- Jeg synes det blir galt å hamre løs på en glad amatør som maler og får det til etter sine egne standarder. Profesjonelle og amatører har gjerne forskjellig målgruppe og lever fint side ved side, mener Hilde Tørdal. 

Vibeke Lillefjære skal stille ut bilder på en kollektivutstilling i New York, som åpner denne måneden. Hun fikk en invitasjon fra galleriet og ble bedt om å sende bildene sine til vurdering. Utstillerne får vise bildene sine i en periode, mot en viss pengesum.

UNDERGRAVER

– Er det problematisk at når noen velger å betale for å stille ut bildene sine?

– Ja, det vil jeg si fordi det er med på å undergrave vilkårene til de profesjonelle kunstnerne. Det er mye av problemet vi ser at det er vanskelig å stå på krava, når det står en hel rekke andre kunstnere bak deg i rekka, klar til å ta imot de dårlige vilkårene. Som profesjonell har man store studielån fra fem års høyskoleutdanning og skal vi ha profesjonelle kunstnere er det også en forutsetning at man får betalt. 

NBK har som sin øverst prioriterte sak å bedre utstillingsøkonomien med å innføre en helt ny standard for kunstnerhonorarer. Når en kunstner for eksempel stiller ut på Telemark kunstsenter, er det ikke primært for å selge, men for å formidle en kunstopplevelse. Målet er å formidle best mulig kvalitet på kunsten for publikum, sier Tørdal, og legger til:

– Kunst er ytring, og salg er underordnet ved de offentlig finansierte visningsstedene.

VIKTIGE DEBATTER

Tørdal synes det er et problem at amatørkunstnere vies for mye spalteplass i pressen.

– Vi må ha litt takhøyde for mangfold, men kulturstoff har en tendens til å få en lett fordøyelig vinkling, selv for seriøse kunstnere. Jeg synes likevel at vi har sett noen viktige debatter gjennom modig kuratering av Telemark Kunstnersenter særlig, som viser evne til å både engasjere det lokale publikummet og være en viktig stemme på nasjonalt nivå. Det blir lagt merke til og gir Skien og Telemark bedre omdømme. Det er opp til redaksjonene å velge hva de vil skrive om, men noen ganger blir det for mye tannløst kosestoff i lokalpressen. Det vi kan savne i avisene, er seriøse kunstkritikker, debatter og anmeldelser, som er essensielt for et levende, profesjonelt kunstliv. 

Ordfører Hedda Foss Five har to bilder av Lillefjære på veggen hjemme. På Lillefjæres Facebook-side skriver hun: «Jeg har ulike typer kunstverk fra ulike typer kunstnere i mitt hjem, og trives godt med det. Mye er fra lokale kunstnere, for å heie fram flinke folk fra vår region. Og de to bildene jeg har kjøpt av deg, Vibeke Lillefjære, får meg alltid i usedvanlig godt humør. Lykke til med utstillinga, og med arbeidet ditt videre».

– Etter at jeg ble ordfører har jeg kjøpt mye kunst, spesielt fra lokale kunstnere. Jeg er så heldig å få åpne mange utstillinger, og da hender det ofte at jeg kommer hjem med noe. Jeg er ingen kunstkjenner, men kjøper bilder som treffer meg der og da, og som bygger meg opp. Det første maleriet jeg kjøpte, var av Dag Aas fra Skien. Da hadde jeg nettopp blitt ordfører, og bildet har tittelen «I posisjon». Jeg er opptatt av å støtte lokale kunstnere, og mener vi trenger mangfoldet, sier Five.  

FÅR STØTTE

Mange har kommentert artikkelen om kunstneren som føler seg krenket. 

Kunstner Pål Gunnæs skriver: «Alle som stiller ut må regne med å få omtalt bildene sine. Negativt så vel som positivt. Det må vi som profesjonelle kunstnere og det må også amatørene regne med. Fortsett å male og å stille ut, men ikke bli sur når noen ikke liker det du maler».

Kristian Norheim (politiker, Frp): «Jeg sier bare stå på til Vibeke Lillefjære! Janteloven hører hjemme på dynga! Det gjør også misunnelse! Minner veldig mye om hvordan Forfatterforeningen i alle år har oppført seg. Og ikke så rent lite om hvordan de offisielle forståsegpåerne har oppført seg mot Odd Nerdrum, Vebjørn Sand eller Marianne Aulie. Når de etablerte viktigperene blir forbikjørt, da surner de. Heia folk som utfordrer janteloven og følger sine drømmer og attpåtil får suksess!»

Politiker Emilie Schâffer (Høyre): «Dine malerier er vakker kunst, Vibeke! Slett ikke «smørerier»!, slik den karen i TA hevder. Selv er jeg stolt eier av et av dine vakre bilder!»

– Vibeke Lillefjære har en stor tilhengerskare, og er flink til å markedsføre seg. Kunst oppleves individuelt, og bildene hennes gjør noe med meg, forteller politikeren. 

Nyeste kommentarer

04.06 | 21:33

Du har bare så utrolig mye fint)) 😘❤️

06.03 | 20:03

hva blir pris på dette med gicletrykk

30.04 | 21:21

Hei😊 ønsker å bestille kort 5,7,8

20.02 | 07:18

Du lager så mange herlige bilder🤩
Skikkelig glad-farger også🔴🟣🔵🟢🟡🟠🟤

Del denne siden