Happy art by Vibeke Lillefjære

Samfunnsengasjement:

Det ligger mange muligheter i kunsten, og jeg har brukt mitt talent og min kunst i ulike sammenhenger for å jobbe for gode saker og bidra til positive samfunnsendringer : 

1. Kunst for Syria: (Oktober 2015)

I august 2015 tok jeg initiativ til kunstauksjonen "Kunst for Syria" i Skien. Målet med initiativet var å bruke kunsten til å få inn penger til Flyktninghjelpens arbeid for de syriske flyktningene som oppholdt seg i flyktningsleirene i Libanon og Jordan, samt å bruke initiativet for å få folk til å forstå viktigheten av å hjelpe flyktningene i nærområdet.

Jeg fikk med meg 145 kunstnere fra hele Norge, bla  Sverre Bjærtnæs, Tor Arne Moen, Bjørg Thorhallsdottir, Tore Sveberg, Jan Erik Fillan, Gørild Bruaset Brein, Grete Skoe og Meta Nordheim  Initiativet ble omtalt av 17 aviser rundt om i landet, og jeg fikk samlet inn kr 134.000,-til formålet, og åpnet manges øyne. 

2. Uten tittel. (Mai 2015)

Jeg er for kunstnerisk mangfold. Kunsten er fri.

Jeg er syntes det er både viktig og positivt for kunstens videre utvikling og vekst at kunstutøvere velger å gå ulike veier. Det er bra at vi har noen kunstnere som har utdannet seg, noen som har gått i lære, noen som har tatt kurs og noen som har valgt egenstudier. På den måten får vi variasjon og ulike kunstneriske uttrykk.

Etter å ha blitt utsatt for hets og nettmobbing av en person med en høy posisjon i Telemarks "profesjonelle" kunstmiljø bel det store oppslag i Telemarks aviser. Jeg mottok støtte fra alle hold, fra ordføreren i Skien Hedda Foss Five, fra Emilie Scheffer (H), Kristian Norheim (FRP), fra medkunstnere, fra kunder og fra mannen i gata. Det ble et stort oppstyr som varte i flere dager.

Jeg er imot et skille innen norsk kunst hva gjelder "profesjonelle" og "amatører". Det er en gammeldags og utdatert måte å tenke på. Jeg er lei av at det er et lite fåtall forståsegpåere som tror at kunst kun er det de selv definerer som kunst.Kunsten og publikum trenger begge deler. Jeg er motstander av det "profesjonelle" kunstmiljøets nedlatende holdninger og forsøk på undertrykkelse, slik oppfører man seg ikke i 2015.

Under mitt tv intervju med redaktør i TA Ole Mellingen kom jeg opp med ideen om å lage en utstilling bestående kun av kunstnere uten utdanning for å vise at dette er kunst verden trenger. Deltagere på utstillingen var bla. Harald R. Hansen, Solveig Skogseide, Kaire Kitse, Line B. Moen, Gunn Marit Sanden og Kari Elisabeth Haug.

Utstillingen fikk stor oppmerksomhet, og ble åpnet av Skiens ordfører som holdt en fantastisk god tale om emnet.

Det var mange som takket meg for at jeg var så tøff at jeg torde å stå opp for meg selv, og for mine medkunstnere, for å si ifra at jeg ikke fant meg i å bli behandlet på en slik respektløs måte.

Ønsker man endring så må man tørre å si ifra. 

3..Bruk av kunst for å bidra til å endre fremtidsutsiktene for bysentrum :( 2011/2012/2013)

Frem til 2011 var Skien og Porsgrunn sentrum spesielt, og Grenland generelt, offer for medias nedsettende og nedlatende omtale. Det haglet med dystre spådommer, stadig flere og flere sentrumslokaler ble tømt, og fremtidsutsiktene så dårlige ut. Jeg fikk nok av at ingen gjorde noe, og bestemte meg for å bruke kunsten til å bidra til å skape endring. 

I 2011 og 2012 tok jeg derfor initiativ til 3 store sentrumsutstillinger i Skien og Porsgrunn hvor jeg fikk med meg andre kjente lokale designere og kunstnere som bla Mariette Røed Torjussen, Tone Gyrid Nielsen, Anette Kjellemyr, Siri Molvær Svendsen og Katrine Bakke.

Mitt mål var å endre medias negative vinkling, og minne folk på at man må bruke sentrum for at sentrum skal bestå og bli enda mer attraktivt i fremtiden.

Initiativet resulterte i mange avisartikkler i TA, Varden og PD. Tusenvis av mennesker ble kontakter, folk engasjerte seg og endringsprosessen var i gang.

Dette har i sin tur ført til at området nå fremstår som mer positivt og lukrativt for nyinnflytting og nyinvesteringer.

Jeg leide lokale i sentrum og jobbet videre for saken i hele 2013.

Happy art BY Vibeke Lillefjære.

Nyeste kommentarer

04.06 | 21:33

Du har bare så utrolig mye fint)) 😘❤️

06.03 | 20:03

hva blir pris på dette med gicletrykk

30.04 | 21:21

Hei😊 ønsker å bestille kort 5,7,8

20.02 | 07:18

Du lager så mange herlige bilder🤩
Skikkelig glad-farger også🔴🟣🔵🟢🟡🟠🟤

Del denne siden